Stravování dětí se speciálními dietními potřebami v mateřských školách. - Chylíková, Noemi Bohuslava (Jihočeská univerzita, 2022)
Téma bakalářské práce se v teoretické části zabývá problematikou stravování dětí s dietním omezením, zapříčiněná různými druhy onemocnění, nebo nesnášenlivostí na určité složky potravin mezi které patří celiakie, potravinové alergie, alergie na lepek, cukrovka I. typu, nebo laktózová intolerance. V praktické části bylo cílem zjistit, kolik dětí tímto problémem trpí, kolik mateřských škol je ochotno a jaké mají možnosti se těmto dětem přizpůsobit. Bylo použito statistické šetření formou dotazníků. Tohoto šetření se zúčastnilo 137 mateřských škol. Do 81 % těchto škol dochází děti s různými typy dietního omezení a více jak polovina (56 %) je ochotna připravit dietní stravu. 30 % umožní donést stravu vlastní. Dívky i chlapci jsou postiženi stejnou měrou, a to nejvíce laktózovou intolerancí. S touto problematikou se bude v budoucnu zabývat čím dál více mateřských škol. Jako doporučení bych zvolila zavést téma dietního stravování dětí do odborných škol a proškolila personál školních jídelen.
Diet of children with special dietary needs in kindergartens.
Keywords: mateřská škola; dietní omezení; stravování; předškolní věk; kindergarten; dietary restrictions; diet; preschool age