Profese sociálního pracovníka z pohledu seniorů - Burzalová, Alice (Jihočeská univerzita, 2014)
Práce se zabývá sociální prací jako profesí a jejím vnímáním ze strany seniorů. Vysvětluje základní pojmy, důležité k pochopení problematiky, popisuje historii sociální práce od 50. let 20. století až po současnost a věnuje se specifikům sociální práce se seniory. Zabývá se také ideálními vlastnostmi, které by měl mít sociální pracovník, zmiňuje možné oblasti jeho uplatnění, členění pracovníků podle typologie a kompetence, jejichž získání je potřebné pro dobrou praxi. Součástí práce je kvantitativní výzkum, který (s využitím metody sněhové koule) přibližuje názory seniorů na sociální pracovníky a jejich zkušenosti s nimi.
The profession of social worker from the perspective of senior citizens
Keywords: Sociální práce; historie sociální práce; sociální pracovník; změny ve stáří.; Social work; History of social work; social worker; age; changes in old age