Teologické a sekulární pojetí lidské důstojnosti a jejich význam v sociální práci - Vobořilová, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2023)
Tato bakalářská práce se zabývá koncepty lidské důstojnosti a jejich významem v sociální práci. Cílem je popsat význam jednotlivých pojetí pro tuto profesi. Práce má čistě teoretickou podobu. Základem je pojetí lidské důstojnosti podle německé teoložky Doris Nauer. Ta popisuje důstojnost v rámci teologického a sekulárního konceptu. Sekulární pojetí se zakládá na důstojnosti podle Cicerona a Kanta. Na jejich práci navazují lidská práva, která jsou významná pro dnešní společnost. Naopak teologický koncept vychází z křesťanství, tudíž má náboženskou podstatu. První kapitola je věnována pojmu lidská důstojnost. V dalších dvou kapitolách jsou popsány jednotlivé koncepty. Následně je práce zaměřena na důstojnost v sociální práci. Cílem páté kapitoly je srovnání obou konceptů. V poslední kapitole je vysvětlen význam lidské důstojnosti a jejích konceptů pro sociální práci.
Theological and secular concepts of human dignity and their importance in social work
Keywords: lidská důstojnost; lidská práva; Immanuel Kant; Marcus Tullius Cicero; teologie; etický kodex; human dignity; human rights; Immanuel Kant; Marcus Tullius Cicero; theology; code of ethics