Zábor volné půdy a její cena od roku 1989 - Melmerová, Anna (Jihočeská univerzita, 2014)
Bakalářská práce se zabývá záborem volné (tj. zemědělské a speciálně orné) půdy v České republice a jeho vývojem od roku 1989, přeměnou orné půdy na zastavěné plochy, ochranou zemědělské půdy ze strany státu a správních orgánů a efektivností této ochrany. Práce též popisuje postup při odnětí půdy ze zemědělského půdního fondu (ZPF) a způsob výpočtu odvodů za odnětí půdy ze ZPF dle právních předpisů, a vyhodnocuje vliv legislativních podmínek a výše odvodů na množství půdy odnímané ze ZPF. Jsou formulovány dvě hypotézy: 1. Zástavba je uskutečňována především na úkor orné půdy - analýza dat katastru nemovitostí tuto hypotézu potvrdila. 2. Zvýšení odvodů za odnětí půdy ze ZPF v roce 2011 způsobilo snížení množství půdy odnímané ze ZPF - analýza dat katastru nemovitostí tuto hypotézu nepotvrdila.
Land grabbing and land prices since 1989
Keywords: půda; životní prostředí; úbytek půdy; přeměna; ochrana půdy; zemědělská půda; zemědělský půdní fond; orná půda; zástavba; vývoj; suburbanizace; legislativní podmínky; trvalé odnětí půdy; odvody za odnětí půdy; porovnání; soil; environment; loss of soil; changover; soil protection; agricultural land; Agricultural Land Fund; arable land; development; progression; suburbanization; legislative conditions; permanent land grabbing; charges for land grabbing; comparison