Adventní a vánoční skladby z 19. století z kůru kostela v Ledenicích - Tröstl, Jiří (Jihočeská univerzita, 2015)
Cílem této práce je popsat a zhodnotit soubor chrámových skladeb, které se provozovaly v 19. století v období adventu a vánoc v kostele sv. Vavřince v Ledenicích. Jedná se o konzervativní kantorskou hudbu, která zachovávala hluboko do 19. století stylové prvky hudby 18. století. Texty jsou české, adventní skladby byly určeny pro mši Rorate, vánoční patří k žánru pastorely. Provozovací aparát počítá s několika dětskými a dospělými zpěváky, hráči na smyčcové a dechové nástroje a varhaníkem. Součástí práce bude edice vybraných skladeb.
Advent and Christmas Compositions of the 19th Century from the Ledenice Parish Church
Keywords: pastorely; vánoční hudba; pastorální téma; pastoral; Christmas music; pastoral subject