Hnízdní parametry potápky roháče (Podiceps cristatus) na Nadějské rybniční soustavě v CHKO Třeboňsko - Alt, Miroslav (Jihočeská univerzita, 2010)
Cílem této studie bylo sledování a vyhodnocení vybraných aspektů hnízdní biologie druhu potápka roháč (Podiceps cristatus), stanovení početnosti hnízdní populace a její distribuce v průběhu sezóny na Nadějské rybniční soustavě (dále NRS), posouzení adaptability druhu na podmínky intenzívně obhospodařovaných rybnících. Nadějská rybniční soustava se nachází v Třeboňské pánvi, přibližně 8,5 km jižně od Veselí nad Lužnicí, mezi obcemi Frahelž a Klec. Nadmořská výška se pohybuje okolo 410 m n. m. Osou celé rybniční soustavy je řeka Lužnice. Soustava je tvořena 15 spolu těsně sousedícími rybníky. Rybníky jsou využívány pro chov ryb, především kapra obecného. Studie proběhla na sledované lokalitě v roce 2009. V pravidelných intervalech bylo prováděno sčítání jedinců potápky roháče (Podiceps cristatus) a současně byly na stejných rybnících sčítány i ostatní druhy vodních ptáků s cílem získat ucelený přehled o ptačím společenstvu. Naměřené hodnoty byly statisticky zpracovány. V roce 2009 bylo napočítáno na rybníku Skutek nejvíce adultních a juvenilních jedinců potápky roháče 8. srpna (44 adultních jedinců a 23 juvenilních jedinců), na rybníku Láska bylo 6. září napočítáno 25 adultních a 40 juvenilních jedinců a na rybníku Víra 2. července 15 adultních a 10 juvenilních jedinců. Nejvíce jedinců vodních ptáků bylo zaznamenáno u Anas platyrhynchos, Anas strepera, Fulica atra, Larus ridibundus a Podiceps cristatus. Potápka roháč preferovala především rybníky Láska, Skutek a Víra, na ostatních sledovaných rybnících byl jejich výskyt nepatrný nebo žádný. Na těchto třech rybnících bylo prováděno přímé vyhledávání hnízd spojené s měřením parametrů vajec. Celkem bylo nalezeno 46 hnízd s celkem 170 vejci. 23 hnízd se nacházelo v porostech orobince širokolistého (Typha latifolia) a 23 hnízd v orobinci úzkolistém (Typha angustifolia).
The nest parameters od Great Crest Grebe (Podiceps cristatus) in Naděje pond system in the Třeboňsko Landscape Protected Area
Keywords: Nadějská rybniční soustava; potápka roháč (Podiceps cristatus); hnízdní parametry; The Naděje fishpond system; the crested grebe (Podiceps cristatus); the nest parameters