Lov karnivorních savců v paleolitu s důrazem kladeným na oblast České republiky. - Kabátová, Alena (Jihočeská univerzita, 2012)
Práce si klade za cíl zaměřit se na lov karnivorních savců jako na jednu z ekonomických, duchovních a zejména existenčních podstat paleolitického člověka - lovce, na jeho význam a formy, a to s využitím dostupné literatury a pramenů. Zabývá se také bioindikačními vlastnostmi šelem v archeologickém kontextu, metodami studia nálezů šelem. Výsledkem této práce je přehledný katalog většiny dosud objevených archeologických lokalit na území České republiky s potvrzeným výskytem šelem.
Carnivorous mammals hunting in the Palaeolithic with emphasis on the area of the Czech republic.
Keywords: paleolit; lov; šelma; palaeolithic; hunting; animals