Analyse der Sprache zweier deutscher Printmedien im Hinblick auf geschlechtersensible Sprache - Kolářová, Jaroslava (Jihočeská univerzita, 2023)
Předkládaná bakalářská práce se zabývá v současné době stále aktuálnější otázkou genderově inkluzivního jazyka, přičemž je kladen důraz na jazyk německých tiskových médií - konkrétně levicového deníku junge Welt a pravicově orientovaného deníku Welt, které budou s ohledem na tuto problematiku analyzovány a následně porovnány. Z analýzy vyplyne nakolik, a zda vůbec, je jazyk obou médií genderově inkluzivní, případně jaké jednotlivé formy inkluzivního jazyka média volí. Jednotlivé formy genderově inkluzivního jazyka budou čtenářkám a čtenářům společně s původem vzniku této problematiky před samotnou analýzou ještě krátce představeny.
The analysis of the language of two German print media regarding gender-inclusive language
Keywords: proměna jazyka; feminismus; genderová lingvistika; feministická lingvistika; genderově inkluzivní jazyk; language change; feminism; gender linguistics; feminist linguistics; gender-inclusive language