Vnímání pojmu občanství budoucími učiteli oboru Výchova k občanství - Strnad, Ladislav (Jihočeská univerzita, 2018)
Práce je zaměřena na vnímání pojmu občanství budoucími učiteli oboru Výchova k občanství. Skládá se ze dvou částí, teoretické a výzkumné. Teoretická se zabývá vývojem státního občanství na území České republiky, a to v návaznosti na historický vývoj naší republiky od roku 1918 do současnosti. Zamýšlí se i nad otázkami, kdy a jak vznikl nacionalismus, jaké jsou jeho proudy a jak se projevoval v minulosti našeho státu. Výzkumná část, vycházející z kvantitativního šetření, mapuje povědomí studentů o institutu občanství, jejich orientaci v historii našeho občanství, názory na příčiny, negativa a pozitiva nacionalismu a poukazuje na jejich postoje k národnostem, které žily na našem území.
Perception of the Concept of Citizenship by Future Teachers in the Field of Education to Citizenship
Keywords: Státní občanství; nabývání a pozbývání občanství; občan; zákon; národ; národnost; nacionalismus; Citizenship; acquiring and losing citizenship; citizen; law; nation; nationality; nationalism