Pobytové služby pro seniory z pohledu potenciálních zájemců - Honetschlägerová, Jana (Jihočeská univerzita, 2015)
Tato práce se zabývá pobytovými službami pro seniory v regionu České Budějovice. Cílem práce bylo zmapovat, jaké rezidenční služby pro seniory v Českých Budějovicích jsou z pohledu potenciálních zájemců preferovány. Dílčím cílem bylo, zjistit na základě jakých informací se případní uživatelé rezidenčních služeb rozhodují o jejich využití. Dále jsem se snažila zjistit, zda obyvatelé obce Borek preferují byty v domě zvláštního určení před domovy pro seniory a zda znají rozdíly mezi oběma typy rezidenčních služeb. V teoretické části jsou objasněny pojmy, které s touto problematikou souvisí. Podrobně rozebíraná témata jsou stáří, změny a potřeby ve stáří, soběstačnost, mobilita, zdravotní postižení, stárnutí populace, sociální služby v České republice s důrazem na pobytové služby pro seniory. V teoretické části je dále zmíněna problematika financování a plánování sociálních služeb pro seniory v Jihočeském kraji a na území SO ORP České Budějovice. Praktická část práce popisuje cíle a hypotézy, metody výzkumu a vlastní výsledky. Pro zjištění informací byl zvolen kvantitativní výzkum. Zvolila jsem metodu dotazování prostřednictvím techniky dotazníku. Šetření proběhlo přímou formou kontaktování. Výzkumný soubor tvořili obyvatelé obce Borek ve věkové hranici nad 65 let. Výsledky dotazníku ukázaly, že obyvatelé obce Borek by nejvíce využívali z pobytových služeb pro seniory domy s pečovatelskou službou. Nejčastěji by se respondenti v případě, že budou částečně, nebo zcela soběstační obraceli na rodinu, nebo využili pomoc rodiny v kombinaci s terénní službou. Dále bylo z výsledků patrné, že obyvatelé obce Borek znají rozdíly mezi domovem pro seniory a domem s pečovatelskou službou. Při rozhodování o pobytové službě pro seniory sehrála u respondentů největší roli kvalita, zdravotní stav a cena. Tato bakalářská práce může sloužit jako analytický materiál pro obec Borek a také pro plánování sociálních služeb na území SOORP České Budějovice.
Residential Care for the Elderly from the Perspective of Potential Clients
Keywords: domov pro seniory; dům s pečovatelskou službou; pobytová služba pro seniory; sociální služby pro seniory; a home for the elderly; nursing home; residential service for the elderly; social services for the elderly