Systém odměňování a motivace pracovníků - Matejová, Petra (Jihočeská univerzita, 2013)
V dnešní moderní době je lidský kapitál stále více ceněn jako jedna z nejdůležitějších složek úspěchu firmy a to přestože je složkou velmi nákladnou nejen na finanční prostředky, ale i na čas. Podniky se snaží dosáhnout stále vyšších hodnot nejen v oblasti ekonomické, ale i v oblasti společenské. Z tohoto důvodu je pro podnik důležitá motivace svých zaměstnanců. Podnik by si měl uvědomovat, že dosažení nejlepších výsledků závisí právě na tom, jak umí povzbudit zaměstnance k ztotožnění se se svou prací, cíly podniku, tak aby byli schopni do ní vkládat veškeré své úsilí, schopnosti a dovednosti. Pro podnik je zásadní, že pokud chce a má dosahovat úspěšných výsledků, nesmí být zvýšená výkonnost a motivace pracovníků jen otázkou několika málo významných okamžiků společnosti, ale musí se jednat o dlouhodobou, systematickou činnost, která nebude negativně ovlivňovat zdraví, schopnosti a dovednosti zaměstnanců.
The remuneration system and motivation of employees
Keywords: motivace; stimulace; pracovní výkonnost; hodnocení pracovníků; systém odměňování pracovníků; mzdový systém; motivation; stimulation; labour efficiency; evaluation of employees; remuneration system of employees; wage payment system