Uplatnění seniorů na trhu práce v České republice - Podlešáková, Jana (Jihočeská univerzita, 2014)
Práce se zabývá problematikou uplatnění seniorů na trhu práce v České republice. Nejprve charakterizuje pojem senior a stáří. Dále jsou zmíněny biologické a psychologické změny, které s sebou stáří přináší. V souvislosti s tím jsou jmenovány silné a slabé stránky, kterými senioři disponují a které mohou mít vliv na jejich uplatnění na trhu práce. Dle údajů Českého statistického úřadu je objasněna aktuální situace, ale je vyvozen i možný vývoj uplatnění seniorů na trhu práce. Po první, teoretické části následuje druhá, praktická část obsahující dotazník. Data získaná z dotazníku jsou v závěru porovnána s již provedenými průzkumy Evropské unie.
Labour marketopinionof seniors in the Czech Republic
Keywords: senior; důchodce; trh práce; aktivní stáří; odchod do důchodu; podnikání; částečný úvazek; rekvalifikace; starobní důchod; mýty o stáří; ageismus; demografický vývoj a ekonomický vývoj.; senior; retiree; labour market; active ageing; retirement; business; part time job; requalification; old-age pension; myths about old age; ageism; demographics and economic development