Významné události českých dějin 20. století v kronikách málotřídních škol na Trhosvinensku a Novohradsku - Míčková Lišková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2020)
Anotace Diplomová práce se zabývá možnostmi výuky vzdělávacího oboru Člověk a jeho svět, předmětu vlastivěda ve 4. a 5. ročníku základní školy. Teoretická část definuje pojmy málotřídní základní škola, objasňuje historii a význam školních kronik a zabývá se vymezením vzdělávací oblasti Člověk a jeho svět v Rámcovém vzdělávacím programu pro základní vzdělávání. Dále charakterizuje regiony Trhosvinensko a Novohradsko, jejichž historická síť málotřídních škol je východiskem pro praktickou část diplomové práce. Praktická část diplomové práce se zabývá analýzou obsahu školních kronik vybraných málotřídních škol, analýzou obsahu učebnic a metodou orální historie z hlediska možností využití ve výuce vlastivědy. Dále praktická část seznamuje s návrhy možností využití těchto materiálů a metod při výuce.
Major Events of the 20th Century as Recorded in Chronicles of Multi-grade Schools in the Area of Trhové Sviny and Nové Hrady
Keywords: málotřídní základní škola; školní kronika; orální historie; vlastivěda; projektová výuka; Multi-grade school; school chronicle; oral history; homeland studies; project teaching