Splnila Směrnice o stanovištích očekávání v České republice? Změna kvality biotopů a typů evropských stanovišť - Kušnírová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2014)
Tato práce se zabývá implementací Směrnice o stanovištích v České republice. Řeší změnu kvality biotopů a typů evropských stanovišť, přičemž zkoumá potenciální vliv evropsky významných lokalit na tuto změnu v Jihočeském kraji. V průnicích segmentů vrstvy mapování biotopů a aktualizované vrstvy byla porovnána data vypovídající o kvalitě biotopů z obou vrstev. Z hodnotících zpráv typů evropských stanovišť, odevzdaných Českou republikou na základě článku 17 Směrnice o stanovištích, byly vyčteny změny předpokládaného vývoje a struktury a funkce. U biotopů došlo ke zhoršení jejich kvality, zatímco u typů evropských stanovišť se kvalita převážně zlepšila nebo zůstala stejná. Tento rozdíl je odrazem odlišných metodik.
Has the Habitats Directive met expectations in the Czech Republic? Change in quality of habitats and European habitat types
Keywords: biodiverzita; Natura 2000; hodnotící zpráva; hodnocení kvality; vrstva mapování biotopů; biodiversity; Natura 2000; report under Article 17; quality assessment; layer of habitat mapping