Cizí měna a její projev v účetnictví - Vaníčková, Vendula (Jihočeská univerzita, 2013)
Všechny české společnosti, které obchodují se zahraničím, musí vést účetnictví v českých korunách. Problém bývá v tom, jakým kursem bude podnik vzniklé obchody přepočítávat na českou měnu. V případě špatné volby kursu, by mohl podnik hodně prodělávat a naopak. Cílem práce bylo provedení analýzy účtování majetku a závazků v cizí měně, projev cizí měny a kurzových rozdílů v účetnictví a zhodnocení možností eliminace kursových ztrát. V praktické části se zjišťovala vhodná výše kursových rozdílů od roku 2008 do roku 2011. Po zaúčtování všech dostupných dokladů se došlo k následujícím poznatkům. Podniku by se na základě modelových výpočtů mohlo doporučit používání pevných čtvrtletních kursů. Ani používání pevných ročních kursů by pro podnik nemuselo být problematické, nelze doporučit pevné měsíční kursy. V závěru práce bylo uvedeno, jaký vliv mají kursové rozdíly na výsledek hospodaření.
Foreign currency and its speech in accounting
Keywords: Cizí měna; kursové rozdíly; kursový zisk; kursová ztráta; Foreign currency; exchange rate difference; exchange rate gain; exchange rate loss