Volby do Evropského parlamentu v České republice pohledem studijního oboru Výchova k občanství a Rámcového vzdělávacího programu - Karešová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2013)
Diplomová práce se zabývá volbami do Evropského parlamentu v České republice a představuje toto téma ve vzdělávacím oboru Výchova k občanství. Úvodní část stručně popisuje historii vývoje Evropského parlamentu od prvních přímých voleb roku 1979 až do současnosti. Následující kapitola analyzuje průběh voleb do Evropského parlamentu v České republice v letech 2004 a 2009. Dále se zaměřuje na postihnutí hlavních rozdílů mezi těmito volbami a popisuje, jak se od sebe lišily volební výsledky, postoje české veřejnosti i kandidujících subjektů. Druhá část práce se věnuje Národnímu programu rozvoje vzdělávání v České republice a zaměřuje se na vzdělávací obor Výchova k občanství, do kterého spadá průřezové téma Výchova k myšlení v evropských a globálních souvislostech. Práce shrnuje, jakým bodům v tomto tématu mají učitelé základních škol věnovat pozornost a také jak a proč začlenit Evropský parlament do výuky v oboru Výchova k občanství. V závěru práce jsou zpracovány dva průzkumy. První průzkum se týká výuky tématu Evropského parlamentu na druhém stupni základních škol a ve druhém průzkumu jsou uvedeny a porovnány názory devíti českých europoslanců. Práce se opírá zejména o české internetové zdroje a knižní publikace.
Elections to the European Parliament in the Czech Republic from the perspective of the field of study Education for Citizenship and the Framework Educational Programme