Česká obecná škola v Rožnově v letech 1912-1953 - Štiková, Jitka (Jihočeská univerzita, 2016)
Cílem této bakalářské práce je seznámit čtenáře s historií české obecné školy v Rožnově v letech 1912-1953. Pro dosažení tohoto cíle jsme využili zejména místních školních kronik, které jsme zkoumali pomocí obsahové analýzy a komparativní metody. Práce se soustřeďuje na popis života v této škole, osudy rožnovských učitelů i žáků, školní i mimoškolní aktivity, a to vše v kontextu tehdejších historických událostí. V rožnovské škole najdeme několik výrazných učitelských osobností. Limitem, kterého jsem si vědoma je, že vybrané téma bylo zpracováno pouze z jednoho úhlu pohledu. Ze způsobu, jakým kroniky popisují skutečnost, můžeme učinit závěr, že autoři byli často alespoň vnějškově loajální ke státní moci, což se následně projevovalo i ve způsobu, jakým byli formováni žáci ve škole.
Czech Primary School in Rožnov during years 1912-1953
Keywords: Rožnov; školství; obecná škola; učitelé; žáci; školní a mimotřídní aktivity; Rožnov; education; primary school; teachers; pupils; school and extra-curricular activities