Rizikové faktory pádů hospitalizovaných pacientů - Vácová, Jana; Brabcová, Iva; Dvořáková, Vlasta; Cetlová, Lada (Česká lékařská společnost J. E. Purkyně, 2019)
Cílem přehledového článku je shrnout nejčastěji specifikované příčiny pádů u hospitalizovaných pacientů ve studiích publikovaných v období 2012–2018. Analyzované výzkumné studie byly vyhledány pomocí klíčových slov: pád pacienta, úrazy pádem, rizikové faktory, křehký senior, hodnocení rizik. Vyhledávání bylo prováděno ve vědeckých databázích zaměřených na oblast medicíny a ošetřovatelství Cinahl a Medline, v databázi Národní lékařské knihovny Medvic a Bibliographia Medica Čechoslovaca.
Risk factors of falls of hospitalized patients
Keywords: pád pacienta; úrazy pádem; rizikové faktory – křehký; senior; hodnocení rizik; patient fall; fall injuries; risk factors; fragile older adult; risk assessment