Vliv Probační a mediační služby ČR na resocializaci odsouzených osob v Jihočeském kraji. - Michalová, Barbora (Jihočeská univerzita, 2016)
Cílem mé práce "Vliv Probační a mediační služby ČR na resocializaci odsouzených osob v Jihočeském kraji" je zmapování práce Probační a mediační služby ČR s pachateli trestných činů. Ve své práci jsem se snažila zmapovat stěžejní pojmy důležité pro objasnění činnosti Probační a mediační služby ČR, snažila jsem se vysvětlit pojem a činnosti Probační a mediační služby ČR a její základní principy. Zaměřila jsem se na historii vzniku Probační a mediační služby v České republice, dále jsem zmínila cíle služby a také základní činnosti, které Probační a mediační služba ČR realizuje při práci s klienty, tedy pachateli trestných činů. V mé bakalářské práci naleznete stručné zmapování poskytovaných probačních programů v Jihočeském soudním kraji. V práci jsou rozpracovány konkrétní příklady probačních programů pro nezletilé i pro dospělé pachatele trestných činů, které byly v minulosti realizované, případně těch, které jsou v Jihočeském soudním kraji aktivní v současné době. Kvalitativní výzkum mé práce jsem realizovala na výzkumném vzorku osmi probačních úředníků z Jihočeského soudního kraje. Metodou dotazování, technikou polostrukturovaného rozhovoru jsem výzkum prováděla s komunikačními partnery na středisku Probační a mediační služby ČR Pelhřimov, Tábor, Český Krumlov a České Budějovice. Hlavním cílem mé práce je zjištění metod, jimiž se snaží Probační a mediační služba ČR působit na odsouzené osoby. Výsledky ukázaly, že probační úředníci jsou toho názoru, že jednou z dobrých metod při práci s odsouzenými osobami je absolvování probačního programu, kvalitní profesionální rozhovor, ale také individuální práce v rámci uloženého probačního dohledu. Výsledky dále ukázaly, že probační úředníci jsou v oblasti probačních programů informovaní dostatečně. Probační programy jsou ve většině případů určeny pro nezletilé pachatele, pro dospělé pachatele také probační programy existují, ale v menším počtu. Práce by měla přinést lepší náhled do problematiky Probační a mediační služby ČR, činnosti Probační a mediační služby ČR při práci s pachateli trestných činů, náhled do probačních programů, které pachatelé trestných činů mohou absolvovat v rámci své resocializace.
Influence of Probation and Mediation Service in the Czech Republic to social rehabilitation of sentenced people of the South Bohemia.
Keywords: Probační a mediační služba ČR; resocializace; probační program; Probation and Mediation Service in the CZ; resocialization; probation programme