Návrh metodiky prevence v oblasti daňových trestných činů u nepodnikajících fyzických osob - Jiran, Petr (Jihočeská univerzita, 2013)
Bakalářská práce se zabývá oblastí prevence daňové trestné činnosti nepodnikajících fyzických osob. Důvodem je zvyšující se kriminalita těchto osob, které páchají tuto činnost převážně z neznalosti daňového řádu a hmotně právních daňových předpisů a zároveň absence jakýchkoliv základních vzdělávacích návodů pro tuto informačně znevýhodněnou skupinu osob. V bakalářské práci jsou popsány typické způsoby páchání daňových trestných činů v nepodnikatelské sféře a pozornost je věnována také problematice prevence. Cílem bakalářské práce je vypracování uceleného návodu pro osoby bez specifických znalostí v oblasti daní, který vymezuje postup pro předcházení trestné činnosti a případným sankcím nesplnění daňové povinnosti.
Suggestion for prevention methods in the field of tax criminal offences of non-entrepreneurial persons
Keywords: daňová trestná činnost; nepodnikající fyzické osoby; daňová povinnost; prevence; tax crime; non-entrepreneurial individuals; tax liability; prevention