Systém odměňování zaměstnanců ve vybrané organizaci - Korzun, Darya (Jihočeská univerzita, 2022)
Hlavním cílem této práce je analyzovat systém odměňování ve vybrané organizaci a navrhnout možné změny ke zlepšení tohoto systému. Vedlejším cílem je popsat roli motivace zaměstnanců v úspěšném rozvoji moderní společnosti. Hlavním problémem odměňování zaměstnanců je problém vytvoření adekvátního, spravedlivého a motivujícího systému odměňování. Práce je rozdělena na teoretickou část, která popisuje hlavní teorie motivace a odměňování, a praktickou část, která popisuje systém odměňování a motivace ve vybrané organizaci. Součástí praktické části je také dotazník vyplněný zaměstnanci vybrané organizace a jeho následné vyhodnocení. Poslední část práce popisuje způsoby zlepšení systému motivace a odměňování zaměstnanců organizace a jejich spokojenost. Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)
Employee remuneration system in the selected organisation
Keywords: Analýza; motivace; odměňování; systém; zaměstnanec; spokojenost zaměstnanců.; Analysis; motivation; reward; system; employee; employee satisfaction.