Bezdomovectví jako sociální fenomén naší doby - Langerová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2007)
Fenomén bezdomovectví je extrémním projevem chudoby a společenského vyloučení. S tímto problémem již mnoho let bojuje velká část světa a naše společnost není výjimkou. I v naší zemi existují osoby, které se dobrovolně nebo pod tlakem okolností stávají společensky vyloučenými. Jedná se o existenci osob bez domova, které nejsou schopny adekvátně řešit svou situaci bez pomoci druhých. Vyhledávají proto různé formy sociální pomoci. Termínem bezdomovectví je označen souhrn jednání a procesů, příčin a následků, které vedou ke ztrátě zázemí (domova), životních jistot. Ve své práci jsem se snažila objektivně přiblížit problematiku bezdomovectví a zjistit veřejné mínění na daný problém. Měla by sloužit jako podklad pro další výzkum v této oblasti a zvýšit míru informovanosti o problematice bezdomovectví.
Homelessness as a social phenomenon of our age
Keywords: sociální vyloučení; chudoba; bezdomovec; bezdomovectví; social preclusion; indigence; homeless; homelessness