Volnočasové aktivity na vybraných školách v regionu Českých Budějovic v letech 1900-1950 - Svobodová, Jana (Jihočeská univerzita, 2022)
Diplomová práce na téma Volnočasové aktivity na vybraných školách v regionu Českých Budějovic v letech 1900-1950 se zabývá popisem všech dostupných informací o volnočasových aktivitách při školách ve městě České Budějovice v období let 1900 až 1950. V práci jsou zaznamenány změny ve vzdělávacím systému v souvislosti se společensko-politickou situací, zajímavé události, oslavy, výročí a jiné zajímavosti související s vývojem školy a volnočasovými aktivitami. Širší téma práce obsahuje uvedení do problematiky, terminologické vymezení pojmů volného času a volnočasových aktivit, přiblížení historických milníků daného období, popis města České Budějovice v historickém, společenském, náboženském kontextu. Stěžejní kapitolu této diplomové práce tvoří na základě studia relevantních zdrojů popis volnočasových aktivit na vybraných školách v Českých Budějovicích v letech 1900-1950, které se často odvíjely buď od samotného zaměření školy nebo navazovaly na činnost spolků aktuálně činných v daném období v Českých Budějovicích.
Leisure activities at selected schools in České Budějovice between 1900 and 1950
Keywords: Volnočasové aktivity; volný čas; školství v Českých Budějovic v letech 1900-1950; Matice školská; Obecná škola smíšená; Soukromá obecná škola v Rožnově; Česká škola hudební; Ústav hluchoněmých.; Leisure activities; leisure; education in České Budějovice in the years 1900- 1950; Matice školská; public primary school; private primary school in Rožnov; Czech music school; Institute of the deaf and dumb.