Internacionalizace v prostředí malých a středních podniků - Hrouda, Pavel (Jihočeská univerzita, 2020)
Diplomová práce zkoumá proces internacionalizace na vzorku malých a středních podniků v České republice. Seznamuje čtenáře s teoretickými aspekty i empirickými poznatky. V rámci teoretických aspektů se práce dotýká perspektiv a determinantů internacionalizace. Také charakterizuje malé a střední podniky. Použité metody v empirické části práce jsou analýza, induktivní uvažování a dotazníkové šetření. Výsledky jsou porovnány se studiemi na podobné téma. Práce také představuje výpočet stupně internacionalizace, jehož hodnota dokáže vypovídat o podnikové kultuře, strategii i přístupu managementu. Hlavním cílem diplomové práce je tedy ucelená představa o internacionalizaci malých a středních podniků v České republice, čímž práce dává podnět pro další zkoumání, například v oblasti konkurenceschopnosti na mezinárodních trzích.
Internationalization in the Environment of Small and Medium-Sized Enterprises
Keywords: internacionalizační strategie; stupeň internacionalizace; analýza; tržní penetrace; šampióni; internationalization strategy; degree of internationalization; analysis; market penetration; champions