Dětská práce v EU - Šíslová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2013)
Téma dětské práce jsem zvolila, protože je mi tato problematika osobně blízká. V průběhu studia sociální práce na Zdravotně sociální fakultě Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích jsem získala další znalosti a setkala se blíže s problematikou dětské práce. Toto téma mě zaujalo natolik, že jsem se mu chtěla věnovat podrobněji a rozšířit své dosavadní zkušenosti i o teoretické poznatky. V diskuzích o fenoménu dětské práce často zaznívají i názory, že by děti měly pracovat, protože práce je prospěšná. Ano, dětská práce je prospěšná ? odpovídá-li věku dítěte, rozšiřuje-li jeho obzory a dovednosti, nebrání-li mu chodit do školy, hrát si a prožívat bezstarostné dětství. Tak, jak to garantuje Úmluva o právech dítěte, kterou podepsalo bezmála 200 zemí světa bez ohledu na náboženství, kulturu nebo míru rozvoje. Problematika dětské práce se často spojuje se zeměmi rozvojového světa. O tom, že by dětská práce mohla existovat i v zemích Evropské unie, slyšíme málo. V mnoha případech je dětská práce v Evropě méně viditelná než v ostatních částech světa. Současným trendem mezinárodního společenství, a tedy i zemí Evropské unie, je eliminace dětské práce. Cílem bakalářské práce bylo zjistit, jaký je současný stav této problematiky v zemích Evropské unie. V teoretické části bakalářské práce se zaměřuji na oblasti, které se dětské práce bezprostředně týkají. Nejdříve jsou zmapovány informace o tom, co zahrnuje dětská práce a jaké známe nejhorší formy dětské práce. Vzhledem k tomu, že je práce zaměřena na území Evropské unie uvádím i základní specifikaci o Evropské unii. Dále zmiňuji základní lidská práva, jejich prameny a možnosti mezinárodní ochrany dětí před dětskou prací. Popisuji mezinárodní úmluvy a smlouvy, které se věnují oblasti dětské práce, konkrétně Úmluvu o právech dítěte, Deklaraci práv dítěte, Mezinárodní úmluvu o zákazu a okamžitých opatřeních k odstranění nejhorších forem dětské práce a Úmluvu o nejnižším věku pro vstup do zaměstnání. V další části práce jsou popsány právní předpisy vztahující se k dětské práci ve vybraných zemích Evropské unie ? zpracovala jsem zákony České republiky, Finska a Německa. Je patrné, že i když jsou právní předpisy v jednotlivých zemích zakotveny v různých zákonech, v rozsahu a formě ohledně zaměstnávání dětí a mladistvých jsou si velice podobné, jen s nepatrnými rozdíly. Zvolila jsem teoretické zpracování závěrečné práce, snažila jsem se problematiku dětské práce prozkoumat v obecné rovině, provést komparaci publikovaných zdrojů, komparaci z hlediska kulturních a nacionálních diferencí. Dále jsem využívala sekundární analýzu oficiálních dokumentů vybraných států EU a obsahovou analýzu dostupných zdrojů. Při práci s cizojazyčnou literaturou jsem využívala především dostupné internetové zdroje. V rámci Evropské unie se dětská práce nejčastěji skloňuje v souvislosti s nejhoršími formami dětské práce, do kterých zahrnujeme komerční sexuální zneužívání dětí, a proto se ve své práci podrobně věnuji této oblasti. Konkrétně popisuji obchodování s dětmi, dětskou prostituci a dětskou pornografii, včetně případů, které se skutečně odehrály. Naštěstí těchto otřesných případů není mnoho a v rámci trestněprávního řízení jsou tyto činy velice tvrdě trestané. Přesto se, hlavně prostřednictvím médií, čas od času objevují zprávy o existenci těchto nejhorších forem dětské práce. Závěr bakalářské práce obsahuje shrnutí poznatků, ve kterých je publikován můj názor na uvedenou problematiku, a snažím se zde navrhnout možná východiska k řešení této problematiky do budoucna.
Child labour in the EU
Keywords: dítě; dětská práce; nejhorší formy dětské práce; Evropská unie; child; child labour; worst forms of child labor; The European Union