Grafika z výšky a z hloubky - Václav Hollar - osobnost české grafiky - Zlatušková, Lenka (Jihočeská univerzita, 2018)
Tato bakalářská práce má dvě části teoretická část se zaměřuje na osobnost Václava Hollara, jeho život, dílo a také na působení v zahraničí. Dále se věnuje grafickým hlubotiskovým technikám se zřetelem na suchou jehlu, a jako protipólu technikám tisku z výšky linorytu. Praktická část je ukázkou využití poznatků o grafických technikách v praxi. Tato část obsahuje čtyři cykly autorských grafik na téma rostlinných motivů s užitím klasických, ale i experimentálních postupů v hlubotisku a linorytu. Základním materiálem pro matrice je titanzinek a lino. Výběr technik vzniká na základě studia pro teoretickou část práce. Výchozí jsou dvě matrice, které jsou dále rozpracovávány. Prezentovány jsou jak přípravná-kresebná dokumentace, tak originály tisků v celkovém počtu čtrnáct.
Graphics from the height and the depth - Vaclav Hollar - personality of Czech Graphic
Keywords: grafika; Václav Hollar; baroko; politická situace; grafické techniky; hlubotisk; tisk z výšky; linoryt; suchá jehla; komparace; graphic; Václav Hollar; baroque period; political situation; printmaking techniques; relief printing; intaglio; dry point; linocut; comparison