Vliv Sirtuinu1 na citlivost signální dráhy přes receptor Notch k aminokyselinám v potravě u Drosophily melanogaster - Říhová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2018)
Diplomová práce je zaměřena na výzkum proteinu Sirtuinu1 (Sirt1) v souvislosti se signální dráhou Notch. Cílem práce bylo zjistit, zda snížení exprese genu Sirt1 v Drosophile melanogaster vede ke změně senzitivity Notch dráhy k aminokyselinám. Zajímalo nás, ve kterých tkáních Drosophily melanogaster musí dojít ke snížení exprese tohoto genu, aby došlo k vymizení této senzitivity. Exprese Sirtu1 byla omezena zvlášť ve svalech, mozku, tukovém tělese a křídelním disku Drosophily melanogaster.
Study of effect of Sirtuin1 on signaling pathway sensitivity via the Notch receptor to amino acids in the diet in Drosophila melanogaster
Keywords: signální dráha Notch; gen Sirt1; senzitivita k aminokyselinám; Drosophila melanogaster; mTOR; Notch signal patway; gen Sirt1; amino acidsensing; Drosophila melanogaster; mTOR