Práce s romskou komunitou v NZDM a její přínos - Kašna, Vít (Jihočeská univerzita, 2016)
Cílem práce je popsat přínosy služeb nízkoprahových klubů pro děti a mládež pracujících převážně s romskou komunitou a porovnat, zda jsou popsané skutečnosti v souladu s realitou - posláním a cíli jednoho konkrétního zařízení. První kapitola se zaměřuje na pět hlavních aspektů, které hrají klíčovou roli v práci s romskou komunitou. Následující kapitola popisuje práci v kontextu nízkoprahového zařízení pro děti a mládež, popisují metody práce s uživateli služby, její cíle a poslání v porovnání jednoho zařízení, které je i s jeho klienty předmětem této studie. Poslední kapitola se věnuje šetření přínosnosti NZDM z pohledu klientů porovnává výsledky s konkrétními cíli zařízení NZDM Husita. K těmto účelům slouží kvalitativní výzkumná strategie za pomoci polostrukturovaných rozhovorů.
Work with Roma community in low-threshold facility for children and youth and its benefit
Keywords: rodina; mládež; romská minorita; sociální exkluze; edukace; integrace; nízkoprahová zařízení pro děti a mládež; Romové jako klienti nízkoprahového zařízení; poslání a cíle nízkoprahového zařízení; přínos práce s romskou mládeží; family; youth; Roma minority; social exclusion; education; integration; low-threshold youth centre; Roma as clients of low-threshold facility; mission and goals of low-threshold facility; the benefits of working with Roma youth