Předčtenářská gramotnost v mateřských školách a školních družinách - Černá, Hana (Jihočeská univerzita, 2017)
Bakalářská práce se zabývá předčtenářskou gramotností u dětí v mateřských školách a školních družinách. Teoretická část práce objasňuje základní pojmy související s tématem. Popisuje vývoj předčtenáře v rodině, v mateřské škole, v knihovně a zaměřuje se na faktory ovlivňující předčtenářskou gramotnost. Dále zachycuje záběr textů souvisejících s tématem předčtenářské, čtenářské gramotnosti z časopisů Informatorium 3-8 a Rodina a škola v období 2010-2016. Praktická část je zaměřena na zjištění konkrétních údajů ohledně rozvoje čtenářství a čtenářské gramotnosti v Základní a Mateřské škole Černovice. Seznamuje s výsledky výzkumného šetření, které bylo provedeno v mateřské škole a ve školní družině. Výsledky dotazníků z mateřské školy jsou doplněny poznatky z pozorování.
Pre-reader Literacy in the Nursery Schools and After-school Clubs
Keywords: předčtenářská gramotnost; čtenářská gramotnost; vývoj čtenáře; čtenářství; rozvoj čtenářství; pre-readers literacy; reader's literacy; development of the reader; readership; development of the readership