Analýza fyzické zátěže učitele TV 2. st. ZŠ ve vyučovací jednotce TV a v rámci denního režimu školy - Šmajcl, Filip (Jihočeská univerzita, 2018)
Cílem této práce je analýza fyzické zátěže učitele TV 2. st. ZŠ ve vyučovací jednotce TV a v rámci denního režimu školy. V teoretické části naší práce vysvětlíme základní pojmy pedagogika, pedeutologie a zmíníme stručný vývoj učitelství. Následně v této části popíšeme profesi učitele, jeho úkoly, rysy osobnosti, role či vyučovací styly a profesiografii učitele TV. Nejdůležitější částí zde bude popis psychické zátěže, stresu, hlukového či časového zatížení učitele TV a vliv fyzické zátěže na jeho srdeční frekvenci. V praktické části provedeme rozbor všech 8 mapovaných dní, ve kterých podrobně popíšeme průběh všech vyučovacích jednotek tělesné výchovy. Dále provedeme sběr dat pomocí sporttesteru a analýzu dat ve 30 vyučovacích jednotkách tělesné výchovy a v jejich jednotlivých částech, ze kterých zjistíme energetickou náročnost profese učitele TV. Ze získaných údajů dle obecné fyziologie zařadíme náročnost profese učitele TV do odpovídající úrovně zatížení.
Analysis of the physical burden of physical education teacher at 2nd in elementary school teaching unit of physical education and within the school
Keywords: profesiografie; psychická zátěž; stres; srdeční frekvence; sporttester; Job-analysis; physical strain; stress; heart rate; sport tester