Sociální práce s lidmi s duševní poruchou - Holečková, Jaroslava (Jihočeská univerzita, 2016)
Bakalářská práce je zaměřena na problematiku stigmatizace osob trpících duševními poruchami. Faktem je, že mnoho lidí, kteří trpí duševními poruchami a musí být hospitalizováni v psychiatrických léčebnách, jsou širokou veřejností považováni za méněcenné, podřadné a jsou vylučováni ze svého okolí, ačkoliv i oni mají právo na důstojný život. Práce je rozdělena do dvou částí. Teoretická část je zaměřena na duševní poruchy a jejich zařazení do skupin. Významnou částí této práce je kapitola zaměřená na stigmatizaci. Taktéž je zde detailně popsána práce a povinnosti sociálních pracovníků. Praktická část je zaměřena na stigmatizaci pacientů hospitalizovaných v psychiatrických léčebnách a na práci sociálních pracovníků v těchto zařízeních. Hlavním cílem bylo zjistit, jaká jsou specifika sociální práce s lidmi s duševní poruchou v psychiatrické léčebně a zjistit, zda a jakým způsobem jsou lidé s duševní poruchou stigmatizováni.
Social Work with People with Mental Disorders
Keywords: Sociální pracovník; duševní porucha; deprese; stigmatizace.; Social worker; mental disorder; depression; stigmatization.