The portrayal of class in Charles Dickens' works - Raisová, Eliška (Jihočeská univerzita, 2023)
Bohatství a společenské postavení mělo ve viktoriánské Anglii velký vliv na vnímání a sudbu člověka takřka ve všech směrech. Charles Dickens v tomto období vyrůstal jako člen právě té nižší sorty lidí, na kterou toto pojetí společnosti mělo ten největší dopad. Kvůli dluhům svého otce žil dlouhou dobu spolu s rodinou ve vězení pro dlužníky, a kvůli matce se mu nedostávalo důkladného vzdělání. Ve své podstatě jim křivdu nikdy nedokázal odpustit, a to, spolu s dalšími faktory, se také odráží v jeho pozdější tvorbě. Cílem mé bakalářské práce je studium zobrazování tříd v Dickensových dílech v kontextu s jeho životem a dobou, jejíž názory tak ovlivnily jeho literární příběhy. Za pomocí postav z jeho knih, které zastupují jednotlivé sociální skupiny, se pokusím vykreslit Charlesovo vnímání, pojetí a následné zakomponování témat společenské nerovnosti do jeho tvorby.
The portrayal of class in Charles Dickens' works
Keywords: Charles Dickens; Viktoriánská Anglie; společenská třída; bohatství; chudoba; Charles Dickens; Victorian England; social class; wealth; poverty