Role ČNB v oblasti integrované regulace a dohledu nad finančními trhy - Klečková, Petra (Jihočeská univerzita, 2007)
Bakalářská práce je zaměřená na zhodnocení dopadu integrace finančních trhů pod dohled České národní banky, která se uskutečnila 1.4.2006. Teoretická část se zabývá nejprve obecnou charakteristikou finančního trhu, funkcí finančních zprostředkovatelů, vznikem a vývojem systémů regulace, klasifikací systémů regulace a dozoru a moderními přístupy k regulaci. Dále se soustředí na porovnání systému regulace a dozoru v Evropské unii a ve světě, kde jako konkrétní příklad je uveden systém Velké Británie, kde podobně jako v ČR je dozor integrován do jedné instituce. Nastíněna je zde situace před integrací, kdy v ČR působily 4 dohledové instituce nad finančním trhem, na kterou navazuje posloupnost kroků začlenění těchto institucí pod ČNB. Na závěr teoretické části jsou popsány činnosti, které ČNB převzala a to, že musí respektovat nařízení některých mezinárodních orgánů. Praktická část je zaměřena na zhodnocení dopadů této integrace, zda je integrace efektivní a vede k uspoření nákladů. Dále analyzuje a porovnává počet vybraných subjektů na finančním trhu nyní po integraci a před integrací.
The Role of the Czech National Bank in the Field of Financial Markets Regulation and Supervision
Keywords: finanční trhy; Česká národní banka; integrace (začlenění); regulace; dozor; dohledový orgán; financial markets; The Czech national bank; integration; regulation; supervision; supervisory authority