Trematode diversity in freshwater pulmonate snails from the St Lawrence Wetlands, Canada - Cibulková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato práce se zabývá identifikací larválních stádií motolic (sporocyst, redií a cerkárií) pomocí molekulárních metod, které parazitovaly v plicnatých plžích čtyř druhů (Stagnicola elodes, Radix auricularia, Planorbella trivolvis and Physella gyrina) v mokřadech Řeky Svatého Vavřince, Kanada. Pomocí fylogenetické analýzy založené na mitochondriálních (cox1 and nad1) a jaderných (ITS-5.8S-ITS2 and 28S rDNA) sekvencích společně s taxonomickým zařazením bylo odhaleno celkem 20 různých druhů motolic. Do analýz byly zahrnuty dostupné sekvence pro druhy motolic ze Severní Ameriky a Evropy. Na základě fylogenetické příbuznosti a vzájemných genetických vzdáleností bylo odhaleno celkem 6 již dříve popsaných druhů a 14 nepopsaných druhů. Tyto druhy patří do 6 čeledí (Clinostomidae, Derogenidae, Echinostomatidae, Plagiorchiidae, Schistosomatidae and Strigeidae).
Trematode diversity in freshwater pulmonate snails from the St Lawrence Wetlands, Canada
Keywords: Larvální stádia motolic; plicnatí plži; Kanada; trematode larval stages; pulmonate snails; Canada