Analýza reprodukčních vlastností prasnic ve vybraném chovu - Kučerová, Marie (Jihočeská univerzita, 2019)
Cílem diplomové práce bylo analyzovat reprodukční ukazatele prasnic české bílé ušlechtilé a české bílé ušlechtilé x landrase ve vybraném chovu. Prasnicím, ve srovnání s prasničkami, se na 100 zapuštění narodilo více všech narozených selat (po 1. inseminaci o 118 selat a po všech inseminacích o 116 selat). Prasnicím ČBUxČL se narodilo o 0,10 všech narozených a o 0,21 živě narozených selat více. Nejvíce všech i živě narozených selat vykázaly prasnice na 4. vrhu. Korelační koeficienty závislosti věku prasniček při 1. zapuštění na počtu všech, resp. živě narozených selat byly nízké. Prasnicím ČBU s intervalem od odstavu do 1. zapuštění (IOZ) od 5 dní se narodilo jen o 0,1 živých selat více než prasnicím s IOZ do 4 dní. U prasnic ČBUxČL více živě narozených selat vykázaly prasnice s IOZ do 4 dní ve srovnání s prasnicemi s IOZ od 5 dní. Rozdíl byl u nich větší, a to 0,8 selete (P < 0,05). U prasnic ČBU a ČBUxČL byl potvrzen statisticky významný rozdíl v počtu živě narozených selat mezi prasnicemi s délkou březosti od 116 dní a délkou březosti do 114 dní a 115 dní. Nejvíce všech narozených selat se narodilo po kanci AMD 74 a nejméně po kanci AMD 101.
Analysis of reproductive parameters of sows in selected breeding group
Keywords: prasnice; prasničky; reprodukce; plodnost; sows; gilts; reproduction; fertility