Problematika integrace imigrantů ve Španělsku v kontrastu se situací v České republice - Čížková, Jindřiška (Jihočeská univerzita, 2007)
Práce se zabývá problematikou integrace imigrantů na území České republiky a Španělska. Teoretická část charakterizuje tři nejpočetnější skupiny imigrantů v obou státech. Dále popisuje integraci imigrantů z pohledu Evropské unie, České republiky a Španělska. Práce pokračuje kapitolou, kde se naráží na rizika a přínosy imigrace. Poslední část obsahuje poznatky o psychologických problémech emigrace. Praktická část je rozdělena na dvě porovnání. Nejdříve je srovnána španělská organizace Valencia Acoge s českou Poradnou pro integraci. Tyto nestátní neziskové organizace se věnují integraci imigrantů do společnosti. Ve druhé části byla použita metoda anketního šetření. Mezi respondenty rovnoměrně patřili Španělé i Češi. Cílem bylo zjistit, jak se veřejnost staví k problematice integrace imigrantů.
Integration Problem of Immigrants in Spain in Comparison with the Situation in the Czech republic
Keywords: integrace; imigrant; interkulturní relativismus; Česká republika; Španělsko; nestátní nezisková organizace; tolerance; integration; immigrant; interculturalism; Czech Republic; Spain; non-govermental and non-profit organization; tolerance