Socioekonomické aspekty výživy seniorů - Ondráčková, Miroslava (Jihočeská univerzita, 2017)
Předkládaná diplomová práce si klade za cíl zjistit znalosti seniorů v oblasti zdravé výživy, mají-li senioři dostatek relevantních informací o racionální výživě, případně z jakých zdrojů by tyto informace nejraději získávali. Dalším cílem je zmapovat nejčastější socioekonomické aspekty, které stravování seniorů ovlivňují. Pro naplnění cílů práce byla zvolena kvalitativní výzkumná strategie a metoda hloubkového rozhovoru. Výzkumný vzorek byl vybírán metodou účelového výběru a zúčastnilo se ho dvacet dva seniorů, kteří odpovídali zvoleným kritériím. Senioři raného stáří, tedy věk 65 74 let, pobírající starobní důchod, samostatně bydlící, zodpovědní za svůj způsob stravování. Tato diplomová práce by mohla být podnětem pro zdravotní pojišťovny, městské úřady, kluby důchodců nebo neziskové organizace, aby vytvořily prostředí pro aktivní edukaci seniorů v oblasti zdravé výživy, kde by senioři získávali dovednosti v přípravě chutných nutričně vyvážených jídel. Senioři raného stáří jsou skupinou, která je nejvíce ohrožena obezitou, což způsobují socioekonomické aspekty, kterými byli během života ovlivňováni. Jejich stravovací návyky se začaly utvářet v poválečných letech s nedostatkem potravin. Období dospělosti prožili v socialismu, kdy byl výběr potravin rovněž omezený. V devadesátých letech byli tito senioři ve středním věku a jejich stravovací zvyklosti již byly ukotveny. Ekonomická situace některých seniorů není uspokojivá, takže jejich možnosti zdravě se stravovat jsou velice omezené. Teoretické znalosti v oblasti racionální výživy jsou značné, avšak často chybí seniorům vůle a dovednosti k přípravě nutričně vyvážených a chutných pokrmů. Proto by uvítali interaktivní způsoby edukace, kde by si osvojili potřebné dovednosti a mohli konzultovat své případné dotazy s výživovými specialisty.
Socio-economic Aspects of Senior Nutrition
Keywords: senior; socioekonomické aspekty; racionální výživa; zdravotní a sociální determinanty; obezita; senior; socio-economic aspects; rational nutrition; health and social determinants; obesity