Ochrana spotřebitele při uzavírání smluv mimo prostory obvyklé pro podnikání - Novotná, Jana (Jihočeská univerzita, 2010)
Cílem této bakalářské práce je analyzovat platnou právní úpravu ochrany spotřebitele u smluv uzavíraných mimo prostory obvyklé pro podnikání, dále analyzovat a zhodnotit realizaci zákonné úpravy v praxi vybraných podnikatelských subjektů a navrhnout změny de lege ferenda. Po zpracování teoretické části následuje dotazníkové šetření a sběr primárních dat z vlastního výzkumu. Výzkum probíhal na straně dodavatelů i spotřebitelů. Cílem šetření na straně dodavatelů bylo zejména zjištění, zda znalosti dodavatelů v oblasti jejich práv a povinností jsou dostatečné, a zda dodržují zákonem stanovené náležitosti při uzavírání smluv mimo prostory obvyklé k podnikání.
Protect consumers when contracting outside normal business premises
Keywords: Ochrana spotřebitele; smlouvy uzavírané mimo provozovnu; Směrnice Rady č. 85/577/EHS o ochraně spotřebitele v případě smluv uzavřených mimo obchodní prostory; § 57 OZ; Orgány státní správy a organizace na ochranu spotřebitelů.; Protect consumers when contracting outside normal business premises; Directive No. 85/577/EEC on the protection of consumers in respect of contracts negotiated away from business premises; § 57 of the Civil Code.