Koncepce výchovy mimo vyučování v socialistickém Československu - Reitmaierová, Martina (Jihočeská univerzita, 2014)
Práce se soustředí na koncepci výchovy mimo vyučování v socialistickém Československu. Osvětluje dobové pojmy mimotřídní a mimoškolní výchova a podává přehled jednotlivých koncepcí výchovy mimo vyučování do 70. let 20.století. Hlavní důraz je položen na koncepci výchovy mimo vyučování ze 70. let, která stanovila podmínky dalšího rozvoje výchovně vzdělávací soustavy. Cílem je ukázat pozitivní i negativní stránky koncepce výchovy mimo vyučování v socialistickém Československu a poukázat na možnosti jejího dalšího rozvoje, které ovlivnily volný čas dětí a jejich další vývoj. V práci jsou vzájemně porovnány jednotlivé koncepce výchovy mimo vyučování včetně upozornění na nedostatky zvláště starší koncepce. Hlavní pozornost je věnována kritickému zhodnocení novější koncepce výchovy mimo vyučování ze 70. let, zde prezentované především prostřednictvím náhledu V. Bláhy.
The concept of after-school education in socialist Czechoslovakia
Keywords: výchova mimo vyučování; Československo; mimotřídní výchova; mimoškolní výchova; zájmová činnost dětí; Václav Bláha; education after tuition; Czechoslovakia; after-class education; after-school education; children's extracurricular activities; Václav Bláha