Hodnocení automatického překladu SMT systémů (Google translate, Bing) z francouzštiny do češtiny: kolokace z oblasti "odpadového hospodářství" - Víšková, Barbora (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato bakalářská práce je zaměřena na hodnocení automatického překladu SMT systémů (Google Translate, Bing) z francouzštiny do češtiny: kolokace z oblasti "odpadového hospodářství". Úvodní kapitola je věnována historii strojového překladu a jeho využití. Následně jsou popsány základní principy strojového překladu jako je pravidlový strojový překlad, statistický strojový překlad, hybridní strojový překlad a počítačem podporovaný strojový překlad. Dále jsou představeny online překladače Google Translate a Microsoft Bing Translator doplněné o konkrétní studie správnosti jejich automatických překladů. Na základě nastíněné typologie vzniklých chyb jsou pak v praktické části hodnoceny evaluace těchto překladačů, které jsou předmětem analýzy této práce.
Evaluation of SMT translation systems (Google translate, Bing) from French to Czech: collocations related to "Waste management"
Keywords: Google Translate; Microsoft Bing Translator; strojový překlad; pravidlový strojový překlad; statistický strojový překlad; hybridní strojový překlad; počítačem podporovaný strojový překlad; evaluace; kolokace; machine translation; rule-based machine transla-tion; statistical machine translation; hybrid machine translation; computer aided translation; evaluation; collocation