Vnímavost prasat k různým druhům a genotypům kryptosporidií - Kestřánová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2013)
Prasata ve věku 3-4 a 8 týdnů věku (tři zvířata v každé skupině) byla per orálně infikována Cryptosporidium muris, C. tyzerri, C. suis a Cryptosporidium pig genotype II dávkou 1 × 107 oocyst / zvíře. Prasata inokulovaná druhem C. tyzerri nebo C. muris nevykazovala žádné klinické příznaky onemocnění a v průběhu 30 dní po infekci nebyla zjištěna žádná infekce zmíněnými druhy. Během pitvy nebyly zjištěny žádné makroskopické změny na vnitřních orgánech. Vývojová stádia kryptosporidí nebyla v gastrointestinálním traktu detekována ani histologickými a PCR metodami. Infektivita těchto izolátů byla ověřena na SCID myších, které začaly vylučovat oocysty od 4 do 8 DPI. Experimentální infekce prokázaly vnímavost obou věkových kategorií prasat k druhu C. suis. Zatímco parazitologické, molekulárně genetické a histologické vyšetření prokázalo vnímavost 8 týdenních prasat k infekci Cryptosporidium pig genotype II, 4 týdenní selata nebyla k této infekci vnímavá. Vývojová stádia obou kryptosporidií, C. suis Cryptosporidium pig genotype II, byla detekována jak v tenkém, tak i tlustém střevě. Na základě našich zjištění můžeme konstatovat, že prasata nejsou vnímavá k infekci C. tyzerri a C. muris, druh C. suis není věkově specifický a Cryptosporidium pig genotype II není infekční pro selata před odstavem.
Susceptibility of pigs to various Cryptosporidium species and genotypes
Keywords: Prasata; Cryptosporidium; Experimentální infekce; Věková specifita; Pigs; Cryptosporidium spp.; Experimental infection; Age specificity