Trest domácího vězení a jeho hodnocení lidmi, kteří jej vykonávají - Hrušková, Hana (Jihočeská univerzita, 2013)
Tato práce se zabývá moderním pojetím trestu domácího vězení vycházející z koncepce alternativních trestů restorativní justice a hodnocením trestu domácího vězení lidmi, kteří k němu byli odsouzeni. Teoretická část charakterizuje koncepci restorativní justice, obecné a právní vymezení trestu domácího vězení v České republice a činnost Probační a mediační služby v práci s odsouzenými k tresu domácího vězení. Dále popisuje trest domácího vězení v zahraničí, model evropského a amerického pojetí trestu, elektronický monitoring a průběh zavádění elektronického monitoringu v České republice. Výzkumná část shrnuje hodnocení odsouzených k trestu domácího vězení, jejich motivaci k dodržování pravidel trestu a nejcitelnější omezení v povinnosti zůstat doma ve dnech pracovního klidu. Perspektiva českého domácího vězení teď závisí především na zdárném zavedení elektronického monitoringu a navazující profesionální intervenci Proabační a mediační služby zacílenou na sociální reintegraci pachatele.
House arrest and its perception by the offenders.
Keywords: alternativní tresty; elektronický monitoring; elektronické náramky; odsouzení; Probační a mediační služba; probační úředník; restorativní justice; retributivní justice; trest domácího vězení; vězeňství; alternative sentence; electronic monitoring; electronic bracelet; convict; probation and parole; probation agency; house arrest; home confinement; prison; restorative justice; retributive justice