Posouzení vlivu výživy a technologie chovu na změny v kvalitě masa kapra obecného (Cyprinus carpio L.) a sumce velkého (Silurus glanis L.) - Zajíc, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2009)
Cílem mé diplomové práce bylo posoudit vliv výživy a technologie chovu na změny v kvalitě masa kapra obecného (Cyprinus carpio L.) a sumce velkého (Silurus glanis L.). Pro pokus s kaprem bylo použito šest skupin ryb. Pro pět z těchto skupin byly použity jako krmivo obiloviny (kukuřice, pšenice, tritikale, žito a ječmen), šestá skupina byla ponechána na přirozené potravě jako kontrola. Pro pokus se sumcem byly použity dvě skupiny těchto ryb. První skupina byla chována klasickou technologií v rybnících s využíváním přirozené potravy (potravní ryby)-kontrolní skupina. Druhá skupina byla chována intenzivně na oteplené vodě v řízených podmínkách a s použitím kompletní krmné směsi. U obou skupin byly stanoveny následující ukazatele: výtěžnost, senzorická analýza, obsah dusíkatých látek, obsah tuku, spektrum mastných kyselin v tuku. Bylo zjištěno, že technologie chovu ovlivňuje výsledky ve všech sledovaných ukazatelích. Největší pozornost byla věnována výsledkům spektra mastných kyselin. Zatímco u kapra byl prokázán vyšší podíl PUFA (včetně EPA a DHA) v kontrolní skupině, u sumce byl tento podíl vyšší u skupiny intenzivně chované.
Influence of feedstuff and breeding technology on changes of common carp´s (Cyprinus carpio L.) and of european catfish´s (Silurus glanis L.) mass quality
Keywords: : Cyprinus carpio; obilovina; Silurus glanis; technologie; PUFA; Cyprinus carpio; cereal; Silurus glanis; technology; PUFA