Význam hradu Roštejn pro cestovní ruch na mikroregionální úrovni - Vítková, Marie (Jihočeská univerzita, 2008)
Tato práce se zabývá hradem Roštejn a jeho významem pro cestovní ruch mikroregionu Telčsko, ve kterém se nachází. V diplomové práci je posouzen význam hradu Roštejn v rozvoji cestovního ruchu mikroregionu Telčsko a jeho zapojení do kontextu tohoto mikroregionu jako celku. Aby mohl být význam hradu hodnocen, bylo důležité stanovit dílčí cíle, které vedly k zjištění úrovně spolupráce hradu s možnými partnery a poznání návštěvníka mikroregionu. Dále byla pozornost věnována pohybu návštěvníků v daném mikroregionu s cílem určit hlavní cílová místa a trasy cestovního ruchu této oblasti a postavení hradu mezi těmito místy.
The importance of castle Roštejn ruin presence for tourism on microregional level
Keywords: destinace cestovního ruchu; destinační management a marketing; kulturní cestovní ruch; kulturní dědictví; řízení kulturních památek; cultural heritage; cultural tourism; destination management and marketing; management of culture monument; tourism destination