Muzejní animace v programu stálé expozice Městského muzea v Týně nad Vltavou - Mikšíková, Pavla (Jihočeská univerzita, 2018)
Práce se zabývá možnostmi využití galerijní a muzejní animace ve stálé expozici Městského muzea v Týně nad Vltavou. Teoretická část vymezuje základní pojmy animace, prožitek, zážitek, exponát, sbírkový předmět, muzeálie, muzeum, muzejní edukace, edukační cíle, obsah muzejní edukace, metody muzejní edukace, organizační formy muzejní edukace, plánování, příprava edukačního programu, galerijní animace, cíle galerijní animace, metodická struktura galerijní animace, typologické členění galerijní animace Praktická část obsahuje tři odlišné v praxi ověřené programy, v nichž jsem živou formou expozici muzea představila dětem. První program vychází z muzejní animace a jeho tématem je historie vorařství na řece Vltavě a v Týně nad Vltavou, účastníci při ní skládali dřevěné modely vorů. Druhý program vychází z animace galerijní a jeho tématem je restaurování obrazů. Při této animaci účastníci domalovávali poškozené části reprodukcí obrazů ze sbírek muzea. Třetí program je ve formě pracovního listu, který je inspirovaný papírovým průvodcem nizozemského vlakového muzea Spoorwegmuseum v Utrechtu a provází návštěvníky celou expozicí.
Museum animation in permanent exhibition of Týn nad Vltavou's Town Museum
Keywords: animace; prožitek; zážitek; exponát; sbírkový předmět; muzeálie; muzeum; muzejní edukace; edukační cíle; obsah muzejní edukace; metody muzejní edukace; organizační formy muzejní edukace; plánování; příprava edukačního programu; galerijní animace; cíle galerijní animace; metodická struktura galerijní animace; typologické členění galerijní animace; animation; experience; enjoyment; exhibit; collection item; museum item; museum; museum education; educational goals; contents of museum education; methods of museum education; organizational forms of museum education; planning; educational program preparation; gallery animation; methodical structure of gallery animation; typological breakdown of gallery animation