London in Contemporary British Fiction - Novák, Ondřej (Jihočeská univerzita, 2020)
Práce se zabývá romány předních současných britských prozaiků Iana McEwana a Martina Amise, kteří svá díla situovali do hlavního města Spojeného království. Práce nejprve v teoretické části představí Londýn jako multikulturní centrum i jako dějiště významných historických událostí a dále se zaměří na pojetí prostoru velkoměsta v románech Iana McEwana Sobota a Pokání ve srovnání s autorovými dřívějšími díly, která se v Londýně odehrávají. Další kapitola porovná obraz Londýna v díle Iana McEwana s románem Martina Amise Londýnská pole a pokusí se definovat poetiku a odlišnost ztvárnění prostředí v pojetí obou autorů. Teoretickým základem studie prostoru a prostředí bude titul Urban Space and Representation (Balshaw, Kennedy). Teoretická východiska budou v jádru práce aplikována na dílo Iana McEwana, případně na román Martina Amise Londýnská pole.
London in Contemporary British Fiction
Londýn v dílech současných britských autorů