Využití rožnovské arteterapie u lidí bez domova - Burešová, Jitka (Jihočeská univerzita, 2017)
Bakalářská práce se věnuje současnému fenoménu bezdomovství v kontextu různých faktorů, které mají na vznik tohoto jevu zásadní vliv. Bezdomovství je v této práci uchopeno jako sociálně patologický jev, který se vyskytuje na poli dnešní moderní společnosti. Práce pojednává o základním dělení bezdomovství tak, jak jej dělí autoři v českém prostředí, přičemž nabízí i širší pohled zahraničních odborníků zejména z Velké Británie. Bezdomovecký způsob života je popisován z hlediska souvisejících somatických a psychických onemocnění. V této části práce se zmiňuji o desocializaci člověka na ulici, vedoucí k úpadku osobnosti. Dále jsou zmíněny jednotlivé sociální služby, kde jsou uvedeny možnosti psychoterapeutické péče. Práce je dále zaměřená na schopnost vyrovnání se daného jedince se zátěžovými situacemi, které bezdomovství bezesporu obnáší. V této části je zmíněna schopnost adaptability jedince, její vznik a možné determinanty, které ji ovlivňují. V této souvislosti je popisován rozdíl mezi aktivními vědomými strategiemi zvládání zátěže a neuvědomovanými obrannými mechanismy u lidí bez domova. Praktická část představuje výtvarně arteterapeutický program se skupinou bezdomovců, trvající šest měsíců. Cílem praktické části je nastínění metodického postupu arteterapeutické intervence a možností jejího využití u této cílové skupiny. Pozornost je zde zaměřena na sledování změn ve výtvarné tvorbě se zřetelem na výtvarný posun v souvislosti s metodickými instrukcemi. Poslední část bakalářské práce ilustruje a popisuje výtvarný projev bezdomovců nejen jako odraz jejich životních zkušeností, ale především jako názorný příklad jedinečnosti a originality využití arteterapie jako alternativní komunikační formu pro vyjádření lidských hodnot a základních potřeb osob bez přístřeší.
The use of elements of rožnovská art-therapy with the homelessness
Keywords: Bezdomovectví; desocializace; adaptace; obranné mechanizmy; arteterapie.; Homelessness; desocialization; adaptation; defense mechanisms; artetherapy