Komparace vybraných forem venkovského turismu ve velkoplošných chráněných územích - Koubová, Klára (Jihočeská univerzita, 2018)
Diplomová práce se zabývá problematikou venkovského turismu ve velkoplošných chráněných územích. Jejím cílem je detailní analýza situace v Národním parku Šumava a Chráněné krajinné oblasti Blanský les a porovnání udržitelného cestovního ruchu z hlediska venkovské turistiky. Literární rešerše objasňuje základní pojmy národní park, chráněná krajinná oblast, venkov, šetrná turistika. V praktické části jsou, jako metoda výzkumu, využity řízené rozhovory. Respondenty tvoří jednotliví podnikatelé hospodařící v modelových oblastech a pracovníci správ NP Šumava a CHKO Blanský les.
Comparison of selected forms of rural tourism in large-scale protected areas
Keywords: Národní park; chráněná krajinná oblast; cestovní ruch; šetrný turismus; National park; protected landscape area; tourism; sustainable tourism