Vliv auditu ošetřovatelské dokumentace na kvalitu vedení ošetřovatelské dokumentace - Macháčková, Eva (Jihočeská univerzita, 2007)
Abstrakt Vedení ošetřovatelské dokumentace je nedílnou součástí práce sester. Je nástrojem profesionální praxe, který by měl podporovat proces péče. Kvalitní vedení ošetřovatelské dokumentace je odrazem úrovně profesionální praxe. Ošetřovatelská dokumentace je neocenitelný způsob podpory komunikace v rámci zdravotnického týmu a mezi zdravotnickými pracovníky a jejich pacienty/klienty. Dobře vedená ošetřovatelská dokumentace je tedy zároveň produktem dobré týmové práce i důležitým nástrojem zvyšování kvality péče. Audit je jednou ze součástí procesního managementu a jeho konečným cílem je zvyšování kvality poskytované péče. Audit může hrát důležitou roli při zajišťování kvality poskytované péče a to platí stejně i o procesu vedení ošetřovatelské dokumentace. Při auditu vedené dokumentace jsou identifikovány oblasti, kde by mělo dojít ke zlepšení a poučení pracovníků. Práce obsahuje v teoretické části i kapitoly související s danou problematikou tj. cíle ošetřovatelství, ošetřovatelský proces, ošetřovatelská dokumentace, kvalita ošetřovatelské péče a ošetřovatelský audit. Ve výzkumné části se zabývám vlivem auditu ošetřovatelské dokumentace na kvalitu poskytované ošetřovatelské péče. Cílem mého výzkumu je zjistit vliv standardu ošetřovatelské dokumentace na kvalitu ošetřovatelské péče a zjistit vliv auditu ošetřovatelské dokumentace na kvalitu poskytované ošetřovatelské péče. Během výzkumu se první hypotéza, kvalita ošetřovatelské péče se zvyšuje vypracováním standardu ''Jednotné vedení ošetřovatelské dokumentace'', potvrdila, souhlasilo s ní 26 dotazovaných sester (57%). Druhá hypotéza, kvalita ošetřovatelské péče se zvyšuje zavedením auditu ošetřovatelské dokumentace do praxe, se také potvrdila. Úspěšnost v prvním auditu byla 90% a v druhém auditu 98%. Pro získání potřebných údajů k dosažení cílů a zodpovězení hypotéz kvantitativního výzkumu jsem použila metodu auditu a dotazovací metodu ankety. Výzkumný vzorek tvořilo 50 (100%) ošetřovatelských dokumentací z pěti vybraných oddělení Nemocnice Pelhřimov, p.o.. Výzkumný soubor u ankety byl tvořen sestrami, pracujícími na oddělení, kde proběhl audit ošetřovatelské dokumentace. Celkově se ankety zúčastnilo 46 sester (100%) ze všech stanovených stanic. Výsledky výzkumu budou poskytnuty Nemocnici Pelhřimov, p.o. jako návrh standardu ''Jednotné vedení ošetřovatelské dokumentace'' a pilotní studie realizace auditu ošetřovatelské dokumentace v praxi.
The influence of nursing documentation audit on nursing care quality
Keywords: audit; kvalita; ošetřovatelská dokumentace; ošetřovatelský proces; standard; audit; quality; nurse documentation; nursing process; standard