Prožívání bolesti pacienty po operaci totální endoprotézy kyčelního kloubu - Havlín, František (Jihočeská univerzita, 2020)
Strach z pooperační bolesti patří k nejvýznamnějším obavám pacientů, kteří postupují operaci totální endoprotézy kyčelního kloubu, a proto je důležité se věnovat této problematice v lékařské a ošetřovatelské péči. V rámci tohoto výzkumu se zabýváme tím, jak pacienti po operaci totální endoprotézy kyčle prožívají bolest. Diplomová práce je rozdělena na dvě na sebe navazující části, a to na teoretickou a empirickou část. V teoretické části je popsán současný stav totální endoprotézy kyčelního kloubu, koxartrózy a managementu pooperační bolesti. Z této časti je patrné, že v léčbě pooperační bolesti dominují především farmakologické metody. V empirické části byly stanoveny hypotézy, které se zabývaly měřením intenzity pooperační bolesti po totální endoprotéze kyčelního kloubu, využitím farmakologických a nefarmakologických metod léčby bolesti a včasností tlumení pooperační bolesti. V praktické části práce bylo využito kvantitativní šetření. Byl vytvořen dotazník, který se následně rozdal pacientům na ortopedickém lůžkovém oddělení. Vyplňování dotazníků probíhalo 1., 3. a 5. pooperační den a účast na něm byla dobrovolná. Z nestandardizovaného dotazníku byla data analyzována statistickým šetřením a výsledky jsou znázorněny graficky v diplomové práci. Z výzkumného šetření vyplývá, že respondenti ženy a muži hodnotí pooperační bolest stejně. Postupné snižování pooperační bolesti je taktéž stejné u obou pohlaví respondentů. Při prvotním setkání s pooperační bolestí zdravotnický personál poučil o možnostech léčby bolesti, využití farmakologické a nefarmakologické léčby bolesti, s označením v dotazníku 87 (81 %) respondentů. Pátý pooperační den uvedlo 101 (94 %) respondentů, že využili 3 a více metod nefarmakologické léčby bolesti. Výzkumným šetřením bylo prokázáno, že pacienti pociťovali každý den menší bolest po operaci a léčba pooperační bolesti byla z pohledu rychlosti podání analgetik všeobecnou sestrou dle ordinace lékaře úspěšná. Každý den se zvyšovalo i využití nefarmakologických intervencí v léčbě bolesti.
Patients' Experience with Pain after Total Hip Replacement Surgery
Keywords: Bolest; Hodnocení bolesti; Koxartróza; Totální endoprotéza kyčelního kloubu; Vizuální analogová stupnice; Pain; Pain assessment; Total Hip Replacement; Coxarthrosis; Visual Analog Scale